Leírás
„A 2015-ös esztendő páratlan lehetőséget adott a Pinot Noir készítéséhez. Olyan ritka évjárat volt ez, amikor mindhárom dűlőnkben (Széldomb-Tavaszó-Babszökő) tervszerű, mintaértékű szőlőt sikerült betakarítani. Emellett mind a három dűlő fel tudta mutatni egyedi arculatát, ami leginkább az eltérő talajadottságoknak és a dűlőkitettségnek köszönhető. A mi pinónknál a legfontosabb kérdés az alapanyag minősége. 2015-ben is arra törekedtem, hogy ne csupán tökéletesen érett, inkább egyes melegebb területeinken más enyhén túlérett szőlő kerüljön a válogatóasztalra. Igaz, ennek köszönhetően 14-14,5-ös a pinot noir alkoholja, amikor lehetőségünk van a tökéletes érettségre, de csak így érhető el az a textúra, szerkezet és vastagság, ami a mi pinot-nkat jellemzi. Hogy a rozénk is fajsúlyos legyen, a rozénak szüretelt szőlő mellett kis léelvételt is alkalmazunk a Pinot Noirnál. Ezzel nem csak a rozénk lesz teltebb, hiszen ez a Pinot Noir koncentráltságára is egy kis hatással van. 15 nap héjon áztatás után, kíméletesen préselünk, közben nagyon kell figyelnem arra, hogy semmiképpen ne induljon még meg az almasavbontás, hiszen az törötté, fáradttá tenné ezt a bort.
Az Apátságnál nem képzelhető el Pinot Noir újhordó nélkül. Sokszor elmondtam: ehhez az alapanyaghoz kell a hordó. Nem Burgundiát igyekszünk utánozni, hanem a saját, pannonhalmi arcát mutatjuk meg a fajtának. A bort illatában a tipikus fajtajegyek jellemzik. Ott rejlik szinte az összes kora nyári pirosgyümölcs, érett málnától a fekete cseresznyéig. Ezeket karéjozza a hordóhasználat fűszeres felhangja. Ízében az érett gyümölcsjegyek elevenednek meg. A pohárban több rétegben tárja elénk a fajta minden eleganciáját. Struktúrája többéves érlelést tesz lehetővé. Egy valódi PINOT NOIR a pannonhalmi dűlőkből.”
Liptai Zsolt, borász
Mélyebb, sötétvörös szín, illatában tipikus fajtajegyek, kora nyári piros gyümölcsök, érett málnától a fekete cseresznyéig. Mögöttük a hordóhasználat fűszeressége, majd a kortyban mind inkább az érett gyümölcsjegyek. Sokrétegű, élénk, elegáns, struktúrája többéves érlelést tesz lehetővé.
(2016. július)