Leírás
Egries bor, egri karakter, termőhely és hagyománytisztelet. Ezek az elméleti keretek a bikavérnél. És amire a bor elkészül, sok-sok apró rácsodálkozás, megtapasztalás és a felismerés, hogy a borász elképzelései és a bor is mennyit változnak, még egy olyan tudatos mesterembernél is, mint Gyuri. 2012-ben például, ebben a száraz és meleg évben kutya kötelessége lett volna nagy testűnek, vaskosnak, lágynak lennie. Ehelyett milyen lett? Fűszeres, elegáns, meggyes savakkal, sok szilvával és piros gyümölccsel. A Papatag, a Hangács és a Ferenchegy kékfrankosa, négy világfajtával fűszerezve, részben spontán, részben irányított erjesztéssel, egy évig külön-külön, majd a házasítás után 8 hónapig egyben érlelve 225 és 500 literes hordókban.
„Mostanában, a kékfrankos mellett egyre jobban izgat a kadarka és a menoir. De – bár az egész Merengő-történet az útkeresésről szól – itt nem kísérleteztünk Gyuri fiammal. A bevált fajtákkal készült el ez az izgalmas, nagy poharat kívánó bor.” – meséli róla Lőrincz György
Kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir házasítás. Hűvös, intenzív illat: menta, eukaliptusz és virágok. Savakra épülő, elegáns burgundi stílus. Sok-sok gyümölcs: ribizli, csipkebogyó, citrusok. Nemes hordós jegyek, finom tanninok. Érdemes neki időt adni, szépen nyílik.
(2016. december)